22.5.2014

Muste ja aita - ilo ja murheenkryyni


PaaPii Designin Anniina suunnitteli meille kutakuinkin vuosi sitten Aita -nimisen digiprinttisarjan neljässä eri värissä. Nyt päätimme tehdä suosituimmasta mustavalkoisesta Aidasta uusintapainoksen, ja sen kaveriksi Anniina laati meille mystisen Muste -painokuosin. Molemmat kuosit painatettiin tällä kertaa reaktiivivärein pehmoiselle luomupuuvillajerseylle, sekä valkoiselle että savenharmaalle pohjalle.

Siihen murheenkryyni-osioon päästään tuota pikaa, katsellaan ensin kauniita kuvia niin tulee parempi mieli.Aita on tällä kertaa painoteknisistä syistä hieman edeltäjäänsä pienempi kooltaan. Merillä on kuvassa yllään viimevuotista Aitaa verrokiksi.Musteen kuosikoko on suuri, ja sopii erittäin hyvin aikuistenkin vaatteisiin.Mutta niin. Eihän tästä ihan seikkailutta selvitty tälläkään kertaa. Nimittäin, kuten niin usein mustavalkoisten kuosien kanssa käy, huomasimme että erityisesti valkopohjaisessa Musteessa musta painoväri leviää helposti pesussa. Tästä syystä suosittelemme ehdottomasti esipesemään molemmat valkopohjaiset kankaat 60 asteessa muun pyykin seassa. Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin: värin leviämisongelman takia myymme mustavalkoisen Musteen kakkoslaatuisena hieman alhaisempaan hintaan. Seuraamalla pesuohjeita (tahranpoistoaineen mukaan sutkauttaminen ensimmäiseen koneelliseen ei liene sekään huono ajatus) voi saada siis ihan priimaa kangasta edullisesti.

Värin leviämisongelmia on havaittu erityisesti luomupohjaisissa kankaissa, sekä silloin kun painoväri on erityisen voimakas sävyltään. Meidän oletuksemme on, että luomumateriaalissa kuitu on valmistusprosessin takia hieman "avonaisempi", jolloin mahdollinen irtoväri tarttuu pesukoneen myllytyksessä kankaaseen tavallista hanakammin. Jostain syystä myös painoprosessissa voimakkaiden värien irtopigmentin poispesu ei aina sataprosenttisesti onnistu, jolloin irtoväriä jää kankaaseen. Tästä syystä kankaiden esipesu on todella tärkeää! Me Käpysen tädit teemme parhaamme, että saisimme kankaat testattua perinpohjin ennen myyntiin laittamista ainakin värinkeston osalta.

Muste- ja Aita-jerseyt löydät sekä Käpysen että PaaPii Designin verkkokaupoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti